Audrian Len Facebook Article Shared:

The 1MDB RM2.6Billion case probably has annoyed Saudi Arabia.

Saudi Arabia may have been seen as an "accomplice" in the 1MDB case.

Their royal family donation of RM2.6 Billion through the Finance Ministry of Riyadh is now proven to be true in the court last week.
Now the Minister blamed the Press and asked the Press to apologise for questioning Saudia Arabia's SILENCE on the 10,000 Haj quota requested by the PH Government. He said it can cause a rift between PH Government and Saudi Arabia. In PREVIOUS years Riyadh had approved the extra 10,000 quota requested by DS Najib. Now, who to blame actually ?

WAKE UP fellow Sarawakians!!!
TOK NAN: "To love Sarawak is to care for Sarawak. "

Kenyataan tidak berasas isu kuota haji boleh jejas hubungan Malaysia, Arab Saudi

PARIT BUNTAR: Semua pihak diminta tidak membuat sebarang kenyataan tidak berasas berkaitan kuota haji negara ini hingga boleh menjejas hubungan baik antara Malaysia dengan kerajaan Arab Saudi.

Menegaskan demikian, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa berkata penetapan kuota haji dan pemberian kuota tambahan berdasarkan rayuan adalah hak Arab Saudi.

"Janganlah kita mengheret isu kuota tambahan 10,000 jemaah haji dengan mendakwa kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak baik terhadap Islam sedangkan ia satu rumusan yang berbahaya. Jangan ghairah tunjuk kononnya bela Islam.

"Dalam rekod beberapa tahun lalu Arab Saudi tidak pun bagi kuota itu kepada kita. Mungkin dia (Arab Saudi) akan bagi dalam last minit dan saya anggap dia (Asyraf Wajdi) tidak ada modal politik dan gambarkan bahawa puncanya daripada kerajaan," katanya kepada pemberita selepas menutup Program Jurutera Masuk Desa (Jumdesa) 6.0 di Kampung Sungai Megat Aris, Bagan Tiang pada Ahad.

Beliau mengulas kenyataan Ketua Pemuda UMNO Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki semalam yang mendakwa umat Islam kehilangan kuota tambahan sebanyak 10,000 untuk menunaikan haji setiap tahun berikutan hubungan dingin antara kerajaan PH dengan Arab Saudi.

Kenyataan Asyraf dalam satu majlis di Mergong, Kedah pada Jumaat lalu disiarkan Utusan Malaysia.

Menjelas lanjut, Mujahid yang juga Anggota Parlimen Parit Buntar meminta Asyraf dan Utusan Malaysia agar memohon maaf kepada rakyat Malaysia kerana mengeluarkan kenyataan yang buruk mengenai jemaah haji dan kerajaan Arab Saudi.

"Saya telah pergi ke Arab Saudi dan tak timbul masalah hubungan kita Malaysia dengan Arab Saudi," katanya.

Ditanya mengenai apa yang dipanggil Perhimpunan Perpaduan Ummah di Kuala Lumpur pada Sabtu, Mujahid berkata penganjurannya dilihat bertujuan menimbulkan sentimen politik supaya umat Islam memandang buruk terhdap kerajaan PH.

"Apa yang dimaksudkan mereka dengan Islam tertindas? Islam tolak sebarang fahaman politik yang berbentuk fitnah kerana fitnah itu berbahaya daripada membunuh," katanya. -- BERNAMA

Source: Astro Awani

翻译 Translator

QR Code 肯雅兰之声二维码

Total Viewers Since 1 Dec 2018 从2018年12月1日至今总拜访人数

页面访问数:
151778